Agenda

EVENEMENTEN

VOORBIJE EVENEMENTEN:

9 oktober 2022: IMPACT SCREENINGS ‘DUTY OF CARE’ (NIC BALTHAZAR, 2022)
We startten op het KLIMAX festival in Brugge, waar de film gevolgd werd door een interactieve uitwisseling met Pieter Boussemaere (docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool, klimaatexpert en auteur van o.a. ‘Tien Klimaatacties die werken’) en Koen Timmerman (beleidsmedewerker bij Stad Brugge met focus op transversale aanpak van klimaatdoelstellingen). Het gesprek werd gemodereerd door journalist en communicatiedeskundige Mieke Dumont. Daarna reisde de film naar het Klimaatfestival WOESTEINZE, een klein, maar gezellig event rond duurzaamheid, georganiseerd door Future Fold, met steun van Stad Deinze. De film werd ingeleid door Margot Lootens van Future Fold en Channa Cattoir, deskundige klimaat en duurzaamheid bij Stad Deinze, waarbij Channa kort het Klimaatplan van de stad toelichtte. Nadien werd er een interactieve workshop gehouden onder leiding van klimaatcoach Sigrid Serpieters van KlimaatContact, waar oa werd besproken welke acties, geïnspireerd door Duty of Care, de kijker zelf zou ondernemen op persoonlijk of professioneel vlak.

8 oktober 2022: IMPACT SCREENING BOOS + WEBINAR PANELGESPREK
Locatie: RITCS Cinéma
Samen met Gezinsbond, Similes, JEF en de geweldige filmstudenten van RITCS School of Arts sloegen we de handen in elkaar en organiseerden een boeiende impact screening rond de prachtige kortfilm, BOOS (Frederike Migom). De film werd gevolgd door een verhelderend panelgesprek met sterke panelleden: Caroline Vrijens van het Kinderrechtencommissariaat, Julie Van Boxstael (Psycholoog bij PAika), Dr. Edward Campforts (Diensthoofd PAika) en An Van Hellemont (vrijwilliger bij Similes). Het gesprek werd prachtig gemodereerd door Sjoukje Smedts. Ook Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd, benadrukte in een videoboodschap het belang van toegankelijke en betaalbare psychologische hulp voor kinderen.

28 september 2022: WORKSHOP IMPACT PRODUCTIE KET&DOC
De workshop was gericht naar de filmmakers van de vierde lichting Ket&Doc. Na de introductie over impact productie werd de impact strategie via de casestudy van de kortfilm ‘BOOS’ (Frederike Migom, 2021) de praktijk toelicht. Vervolgens is Filmpact in dialoog gegaan met elk van de regisseurs, om het impact potentieel van hun filmproject na te gaan. 

8 september 2022: GET TOGETHER MET DE TEAMS VAN DE LOPENDE CAMPAGNES
Locatie: Impact House
Zeven filmteams met uitdagende impact campagnes waren uitgenodigd voor een inspirerende sessie met onze briljante experts, Nicole Van Schaik (Director of Development bij Doc Society) en Margje de Koning (artistiek directeur van Movies That Matter). Samen met elk filmteam bespraken we de belangrijkste impact doelstellingen, de specifieke acties om deze te bereiken en de uitdagingen en struikelblokken die elk ervaart. Het was een inspirerende middag met veel waardevolle uitwisselingen, nieuwe inzichten en bemoedigende visies om de film teams verder te begeleiden bij hun individuele campagnes. Deze vruchtbare brainstorm werd dan voortgezet met hapjes, drankjes en tal van (nieuwe) ontmoetingen.

9 en 10 juni 2022: TWEEDAAGSE WORKSHOP IMPACT PRODUCTIE
Locatie: KASK – Masereelzaal, Louis Pasteurlaan 2 (Bijlokesite) Gent, vlakbij Sint Pietersstation. Telkens van 9u30 tot 17u.
Voor wie? voor iedereen met interesse in impact productie, producenten, regisseurs van fictie/documentaire/serious game, distributeurs, NGO’s of organisaties die graag met film aan de slag gaan. Het doel van deze tweedaagse workshop is de deelnemers alle kneepjes bij te brengen van de prachtige stiel van impact producent, en te wijzen op de kracht van film/documentaire als instrument om maatschappelijke verandering te creëren. Verwacht jullie aan een programma boordevol case studies, brainstorms, discussies en vooral veel productieve uitwisselingen. 

Op het programma:
– wat is impact productie? welke soorten impact bestaan er?
– wat is de taak van een impact producent?
– hoe begin je aan een impact campagne? > bepalen van impact doelen en doelpubliek, strategie, timing
– wat kunnen organisaties betekenen voor jou als filmmaker tijdens/na het maakproces?
– kracht en meerwaarde van film voor andere organisaties
– betrekken van de personages in de campagne
– verschil impact/outreach
– impact financiering
– impact meten/evalueren

25 april 2022: IMPACT SCREENING REEKS ‘WEG NAAR WERK’
Op het MOOOV filmfestival, werd voor de screening in Turnhout samengewerkt met BLENDERS in het kader van hun project One of Us. Ze leiden hoogopgeleide vrouwelijke nieuwkomers naar de arbeidsmarkt en doen dat aan de hand van ontmoeting. Tijdens de filmscreening zaten zowel nieuwkomers als werkgevers in de zaal. Zij namen na de vertoning deel aan een gemoedelijke speeddate, begeleid door Blenders waarbij werkgevers en werkzoekenden elkaar leren kennen los van CV’s en sollicitatiegesprekken en de vaak bestaande vooroordelen zo makkelijker loslaten. 

25 maart 2022: SPEEDDATES TIJDENS DAY OF THE DOC 
Filmpact ging in gesprek met enkele jonge filmmakers tijdens een documentaire sectordag.

17 maart 2022: ONLINE WORKSHOP VOOR TEACH-UP 
Doelgroep: leerkrachten Secundair en Hoger Onderwijs + leerkrachten in opleiding. Na een korte inleiding over Filmpact gingen we  vooral in dialoog met de leerkrachten: wie gebruikt soms film in de klas? waar vind je de juiste films en info? Er werd ook een brainstorm gedaan vertrekkende vanuit de vertoning van de kortfilm Boos (Frederike Migom, 2021).

15 maart 2022: WORKSHOP DOC NOMADS 
Locatie: LUCA School of Arts
De workshop was gericht naar de internationale groep studenten van Doc Nomads, onder leiding van Frederik Nicolai. Na een algemene introductie over impact productie en enkele case studies, volgden enkele brainstormsessies over de projecten van de studenten zelf. 

24 februari 2022: WORKSHOP LUCA 
Locatie: LUCA School of Arts
Inleiding tot impact productie aan de filmstudenten van de 3e Bachelor Filmregie. Daarna werden uitgebreid ideeën uitgewisseld over het potentieel van de projecten waar de studenten momenteel zelf aan werken. 

21 februari 2022: PRESENTATIE FILMPACT
Locatie: Impact House